Hot Huis Team

HOT%20Helvoirt%20Haaren 28


Doe mee en verduurzaam je huis. We werken met kleine groepen en zijn uiterst pragmatisch in onze aanpak. Je maakt gebruik van alle ervaring die we al hebben opgebouwd en helpen je bijvoorbeeld ook bij de selectie van materialen en partijen.

Maatregelen in je eigen huis

Kijk hier wat Gert Visser aan maatregelen genomen heeft in zijn eigen huis. Wil je zelf ook aan de slag? Meld je aan voor advies van HOT.

 Image%2012 03-2021%20at%2018.23.jpeg

Renée Kockx: 
 "We gaan het in etappes aanpakken"

Renée en Nick Kockx deden mee aan een ‘HOT Huis Team’

‘Zonnepanelen aanschaffen? 
Nu weten we waar we op moeten letten!’

 ‘Je hoort wel dat iedereen straks van het gas af moet,’ zegt Renée Kockx, ‘maar waar moet je beginnen? Mijn man en ik hadden geen idee. Wat is slim om te doen? En hoe bepaal je je keuze?‘

Al 25 jaar woont Renée met haar gezin in een royale eengezinswoning aan de Sint Jorisstraat in Helvoirt. Een gezellige straat met een actieve buurtvereniging. Via de buurtvereniging hoorde ze dat coöperatie HOT (Huis & Omstreken in Transitie, voorheen DEH) korte online cursussen (‘HOT Huis Teams’) voor huiseigenaren organiseert.

HOT Huis Team: wat leer je daar?
‘Hoe kun JIJ in JOUW huis energie besparen’, zegt Renée. ‘Het eerste wat ze doen is een warmtescan maken van je huis. Dat was voor ons best confronterend. We dachten dat we met ons dubbel glas wel goed zaten. Maar doordat het al meer dan 20 jaar oud is, lekt er veel warmte weg. Dat gaan we nu dus in etappes aanpakken en vervangen met HR++ glas.’

En….zonnepanelen!
Nog iets wat ze nu zeker gaan doen: zonnepanelen op het dak leggen. ‘Je wordt gebombardeerd met folders en aanbiedingen voor zonnepanelen op je dak. Maar hoe weet je nou waar je op moet letten?’, aldus Renée. ‘Ook daarover krijg je heel goed uitleg van Gert (Visser, bouwexpert en HOT-bestuurslid), die de leiding heeft over de HOT Huis Teams.

Je weet nu waar je op moet letten, bijvoorbeeld welke klasse zonnepanelen je wilt. Of hoe lang de garantietermijn is. Maar als je dak niet op de zonzijde ligt, moet je misschien meedoen met een collectief zonnedak, daarover krijg je ook uitleg. We hebben net twee offertes binnen, binnenkort maken we een gefundeerde keuze.’

‘We zaten samen met buurtgenoten in een Team. Dat is wel gezellig, want je kent elkaar al. Maar ook het enthousiasme van Gert werkt heel aanstekelijk. En het leuke is: als we vragen hebben, mogen we hem altijd bellen!’, zegt Renée.

Ook meedoen met een HOT Huis Team? Bel of mail Gert: 06 53434877/gert@coopHOT.nl. 
O f wil je meedoen met een collectief zonnedak? Kijk op www.zonopoisterwijk.nlGeef je op voor het 
HOT-huisteam

 

 Meedoen aan het HOT huisteam  kost €75

Deelname aan HOT Huis Team kost € 75,00 inclusief een warmtescan van je eigen huis en 6 avonden online cursus waarin je het stappenplan maakt voor je eigen huis onder deskundige leiding. Ook na de cursus zijn we beschikbaar voor aanvullend advies.

Vul het formulier links in of mail Gert Visser via: gert@coopHOT.nl.

 

Helvoirt%20groener
 

The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it

HOT%20Helvoirt%20Haaren 6

Als het gaat om duurzaam bouwen gaat het eigenlijk altijd over nieuwbouw. Gebouwen waarin de nieuwste technieken worden toegepast zoals warmteterugwinning, gescheiden watersystemen en optimale isolatie.

Bij bestaande bouw wordt veel minder aandacht geschonken aan duurzaamheid. We denken vaak aan tochtige oude huizen, die niet meer voldoen aan de eisen van vandaag en eigenlijk beter tegen de vlakte kunnen. Onterecht want het verbeteren van bestaande bouw is juist de meest duurzame en milieuvriendelijke manier van huisvesting. Duurzaam bouwen is daarmee geen exclusief voorrecht voor nieuwbouwwoningen.

Natuurlijke missen oude huizen vaak het comfort van nieuwbouw huizen en zijn ze vaak een stuk minder goed geïsoleerd. De uitdaging is dan ook om deze woningen dusdanig aan te passen zodat ze weer voldoen aan de eisen van deze tijd. Met behulp van dubbel glas en allerlei isolatie technieken is het tegenwoordig mogelijk om het energieverbruik van oude woningen terug te brengen naar de normen voor nieuwbouw.

Het grote voordeel van bestaande bouw is dat deze al volledig zijn ingebed in hun omgeving. De infrastructuur is compleet en heeft zich volledig gevormd naar de eisen van de bewoners. De groenvoorzieningen zijn ontwikkeld en volwassen. Dit is wat mensen ook ervaren als vertrouwd en karakteristiek. Eens sfeer die zich bij nieuwbouw vaak nog moet ontwikkelen. Door er voor te kiezen om je huidige woning te verbouwen kun je heerlijk in je vertrouwde buurt en omgeving blijven wonen.

Naast het duurzaamheidsaspect kan verbouwen ook financieel een interessante optie zijn. De verbouwingskosten van een huis wegen vaak niet op tegen de kosten van een nieuwe woning. Daarnaast bespaar je op de overdrachtsbelasting. Het is daarom het overwegen waard om je huis te renoveren en klaar te stomen voor de komende 20 jaar.

Bij verbouwen of renoveren is het belangrijk naar het huis te kijken als geheel. Elke verandering heeft effect op een ander aspect van het huis. Bijvoorbeeld goede isolatie vraagt om goede ventilatie. Bodemisolatie klinkt interessant, maar bij een onjuiste toepassing kan dit zelfs een negatief effect hebben op het energieverbruik. Elke bestaande woning is immers uniek en vergt andere en creatieve oplossingen. Duurzaam verbouwen hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn, maar is wel vaak maatwerk. Een goede duurzame renovatiestrategie, voor een prettig en behaaglijk binnenklimaat, is daarbij noodzakelijk.