HOT%20Helvoirt%20Haaren 24

Een nieuw huis kopen of verbouwen? 

Met de energiebesparende maatregelen uit een onafhankelijk en persoonlijk HOT-energieadvies bespaar je op je energierekening


More Info



20210106_134937.jpeg

 

Unknown 1%20kopie.jpeg

Informatie HOT Huis Team

Veel mensen willen iets doen met verduurzamen van hun huis. Isoleren, of zonnepanelen, of misschien een warmtepomp of van het gas af. Hoe kies je voor jouw huis de meest goede maatregelen? En wat kosten die? Hoe pak je verduurzamen aan?

Er is in Nederland ontzetten veel kennis over verduurzamen van bestaande woningen. Ook bij HOT. Ook komen er elk jaar nieuwe technische mogelijkheden. Bijvoorbeeld nieuwe zonnepanelen en omvormers, of nieuwe warmtepompen. De kosten worden lager, subsidies worden aantrekkelijker.

Bij HOT zijn we uitstekend op de hoogte hoe je huizen kunt verduurzamen. Deze kennis willen we vrijwillig inzetten om mensen te helpen en te inspireren met het verduurzamen van de woning.

We geven les over het verduurzamen van je eigen woning. Dat doen we voor groepjes bewoners. In kleine groepjes van 6 bewoners volg je een opleiding van zes avonden. Die groepjes noemen we de HOT Huis Teams. Je leert hoe jij je eigen woning in stappen kunt verduurzamen, wat eerst, wat laatst, wat het kost, wat het oplevert, welke materialen, etc. etc.

Het programma voor de zes avonden lees je verderop.

Als dorpsbewoners met elkaar aan de slag

Wij geloven sterk in een lokale aanpak. Wat is er nou leuker dan met buren, of buurtbewoners om inwoners uit je eigen dorp samen enkele avonden te praten over verduurzamen van je huis? Daarom gaan we aan de slag met bewoners groepen. Zodra we 6 aanmeldingen hebben voor de HOT Huis Teams, plannen we weer zes bijeenkomsten en word je ingedeeld in zo’n groepje.

Je kunt je zelf aanmelden, maar dat kan ook met de buren of familie of club, als groepje, 

De aanpak van 
een HOT Huis Team

Onze aanpak is succesvol gebleken:

•We werken in online groepen via Microsoft Teams van max 6 bewoners. Zo is er genoeg tijd voor vragen en discussies. En gezellig bijkletsen.
•We organiseren 6 gezamenlijke avond sessie van 2 uur op maandagavond van 20.00-22.00 uur elke week. Na zes weken heb je het hele programma gevolgd.

•Kun je een keer niet, dan is dat geen probleem, wij houden dat bij en nodigen je een andere keer uit in een ander team.

•Je hoeft niet in je eentje voor de computer en het scherm de opleiding te volgen. Huisgenoten mogen ook meedoen natuurlijk!

•Na je aanmelding en betaling, ontvang je een uitnodiging per email voor de eerste bijeenkomst.

•Er komen veel praktijkvoorbeelden aan bod. Ook veel DHZ tips.

•En we delen met elkaar ook ervaringen, waar loop je tegenaan, wat kost iets, hoe kies je de juiste installateur of aannemer, is een offerte oke of niet?


Image%2012 03-2021%20at%2018.23.jpeg


The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it

HOT%20Helvoirt%20Haaren 6

Docenten

We zijn vrijwilligers, maar veel van onze leden zijn ook in hun werk of met hun huis al bezig met duurzaamheid. Daardoor hebben we veel professionele kennis in huis.

Onze docenten zijn speciaal opgeleid op het gebied van verduurzamen van woningen. Vaste begeleider is ir Gert Visser (Haaren). Hij studeerde Bouwkunde aan de universiteit Eindhoven, heeft jarenlang leservaring en heeft ook zijn eigen woning energieneutraal gerenoveerd. Van het gas af. Hij heeft al vele HOT Huis Teams begeleid en krijgt positieve reacties. Enthousiast en praktisch ingesteld.

Ook is er een expert die infrarood scans maakt van je woning, ook al zeer ervaren en opgeleid. Jan Verboord (Helvoirt), met ook veel ervaring met keukentafelgesprekken met bewoners en veel praktijkervaring met isoleren en renoveren van woningen.

Onder de leden van HOT is natuurlijk ook veel kennis aanwezig! Zij hebben gigantisch veel praktijkervaring. Velen hebben een warmtepomp, of isolatie, of ervaring met een installateur, of wonen in een monument. Hoe isoleer je een monument? Alleen leden van HOT kunnen elkaar benaderen om kennis te delen met elkaar.

De warmtescan

Een vast onderdeel van de opleiding is dat je van je huis een scan kunt maken met een infrarood camera van onze coöperatie. Een vrijwilliger van HOT maakt dan een afspraak om je huis met de camera te fotograferen van binnen en buiten. Dat kan alleen in de winter. Zo worden energielekken op de warmtecamera zichtbaar. Dit helpt om te bepalen waar de grootste energie weglekt in je huis. Dat is nuttig om te bepalen waar je kunnen beginnen met verduurzamen. 

Aanmelden en kosten

Deelname aan de 6 online avonden kan als u (voor 25 euro per jaar) lid wordt van HOT Vervolgens betaalt u 50 euro voor de 6 avonden. Dit is inclusief een scan van uw woning met infrarood warmtecamera om energielekken in uw huis in beeld te brengen.



Hot Huis Team

HOT%20Helvoirt%20Haaren 28


Doe mee en verduurzaam je huis. We werken met kleine groepen en zijn uiterst pragmatisch in onze aanpak. Je maakt gebruik van alle ervaring die we al hebben opgebouwd en helpen je bijvoorbeeld ook bij de selectie van materialen en partijen.

Maatregelen in je eigen huis

Kijk hier wat Gert Visser aan maatregelen genomen heeft in zijn eigen huis. Wil je zelf ook aan de slag? Meld je aan voor advies van HOT.

 



Image%2012 03-2021%20at%2018.23.jpeg

Renée Kockx: 
 "We gaan het in etappes aanpakken"

Renée en Nick Kockx deden mee aan een ‘HOT Huis Team’

‘Zonnepanelen aanschaffen? 
Nu weten we waar we op moeten letten!’

 ‘Je hoort wel dat iedereen straks van het gas af moet,’ zegt Renée Kockx, ‘maar waar moet je beginnen? Mijn man en ik hadden geen idee. Wat is slim om te doen? En hoe bepaal je je keuze?‘

Al 25 jaar woont Renée met haar gezin in een royale eengezinswoning aan de Sint Jorisstraat in Helvoirt. Een gezellige straat met een actieve buurtvereniging. Via de buurtvereniging hoorde ze dat coöperatie HOT (Huis & Omstreken in Transitie, voorheen DEH) korte online cursussen (‘HOT Huis Teams’) voor huiseigenaren organiseert.

HOT Huis Team: wat leer je daar?
‘Hoe kun JIJ in JOUW huis energie besparen’, zegt Renée. ‘Het eerste wat ze doen is een warmtescan maken van je huis. Dat was voor ons best confronterend. We dachten dat we met ons dubbel glas wel goed zaten. Maar doordat het al meer dan 20 jaar oud is, lekt er veel warmte weg. Dat gaan we nu dus in etappes aanpakken en vervangen met HR++ glas.’

En… zonnepanelen!
Nog iets wat ze nu zeker gaan doen: zonnepanelen op het dak leggen. ‘Je wordt gebombardeerd met folders en aanbiedingen voor zonnepanelen op je dak. Maar hoe weet je nou waar je op moet letten?’, aldus Renée. ‘Ook daarover krijg je heel goed uitleg van Gert (Visser, bouwexpert en HOT-bestuurslid), die de leiding heeft over de HOT Huis Teams.

Je weet nu waar je op moet letten, bijvoorbeeld welke klasse zonnepanelen je wilt. Of hoe lang de garantietermijn is. Maar als je dak niet op de zonzijde ligt, moet je misschien meedoen met een collectief zonnedak, daarover krijg je ook uitleg. We hebben net twee offertes binnen, binnenkort maken we een gefundeerde keuze.’

‘We zaten samen met buurtgenoten in een Team. Dat is wel gezellig, want je kent elkaar al. Maar ook het enthousiasme van Gert werkt heel aanstekelijk. En het leuke is: als we vragen hebben, mogen we hem altijd bellen!’, zegt Renée.

Ook meedoen met een HOT Huis Team? Bel of mail Gert: 06 53434877/gert@coopHOT.nl.




 



Image%2012 03-2021%20at%2018.23.jpeg

Sjoukje: ‘Het was een heel actieve groep, dat HOT Huis Team, waarin je al je vragen kon stellen en ideeën uit kon wisselen met elkaar’ 

Sjoukje Wiegersma en Arjen Boersma uit Haaren isoleerden grotendeels zelf de buitengevel van hun huis

Wat als het in je huis, na spouwmuurisolatie, nog steeds koud voelt?

Arjen Boersma en Sjoukje Wiegersma wonen sinds 2011 in hun huis aan de Langeweg in Haaren. Een mooi huis op een prachtig plekje. Maar niet comfortabel. ‘Het voelde vaak koud in huis, gewoon niet aangenaam’, aldus Sjoukje.

In 2017 besloten ze het aan te pakken en lieten ze de spouwmuren isoleren en overal in huis HR++ glas plaatsen. ‘Dat gebeurde heel vakkundig, hoor’, vertelt Arjen, ‘maar het effect was niet genoeg voor ons. Het voelde nog steeds niet overal behaaglijk.’

Het stel besloot advies in te winnen bij Brabant Woont Slim, het energieloket voor 14 gemeenten in Noordoost-Brabant (waaronder destijds Haaren). Arjen: ‘Ze adviseerden o.a. de hele buitengevel eraf te halen en er een nieuwe, geïsoleerde gevel tegenaan te zetten. Kosten van het totale project: € 85.000. Hoewel het een prima advies was, was dat voor ons op dat moment een te grote investering om in één keer te doen.’ Maar wat dan wel?

Toevallig startte, juist op dat moment, duurzame energiecoöperatie HOT (Huis & Omgeving in Transitie) met een werkgroep waarin buurtbewoners, onder deskundige leiding, samen onderzoeken hoe ze hun eigen huis kunnen verduurzamen (en hun energierekening omlaag kunnen krijgen). ‘Wij dachten: als we meedoen, weten we straks veel beter wat de mogelijkheden zijn voor ons huis.’

En dat lukte. Sjoukje: ‘Het was een heel actieve groep, dat HOT Huis Team, waarin je al je vragen kon stellen en ideeën uit kon wisselen met elkaar.’  Het isoleren van de buitengevel bleek uiteindelijk goedkoper en minder ingrijpend te kunnen dan eerder begroot. Ze kozen voor het aanbrengen van een ongeveer 2 cm dikke laag isolatie, met aan de buitenkant stee strips. En omdat aannemers geen tijd hadden, gingen Sjoukje en Arjen zelf maar aan de slag. Eerst, om te oefenen, met een blinde zijmuur. En al gauw kregen ze de smaak te pakken en gaven ze bijna het hele huis een duurzame facelift. Arjen: ‘We moeten nog een klein stukje doen, maar nu al verbruiken we een kwart minder energie. Ons huis ziet er beter uit dan eerst. En vooral: we hebben eindelijk het comfort waarnaar we zo verlangden!’.

Wil jij weten wat voor jouw huis de mogelijkheden zijn om je eenrgierekening omlaag te brengen? Doe net, als Sjoukje en Arjen, mee een HOT Huis Team!  

Ook meedoen met een HOT Huis Team? Bel of mail Gert: 06 53434877/gert@coopHOT.nl.




 
Logo%20HOT%20def

Schrijf in voor de nieuwsbrief

* verplicht veld