Duurzaam%20helvoirt%20omstreken

HOT%20Helvoirt%20Haaren

HOT%20Helvoirt%20Haaren 8

Geschiedenis van HOT

In 2012 is Duurzame Energie Haaren of DEH opgericht door Hans van der Heijden en Patrick Rutten als een lokale energiecoöperatie. Deze coöperatie komt voort uit een besluit van de werkgroep HEET (Haaren Energiebewust Ecologisch Traject), als onderdeel van Stichting Landschap natuur Milieu Haaren. Met deze nieuwe coöperatie konden we destijds met elkaar investeren in een duurzame toekomst. Dus: van HEET naar DEH naar HOT.

De eerste projecten richtten zich op kennis en advies voor particuliere zonnedaken. In de tijd tot 2015-2016 kenden we drukbezochte bijeenkomsten, waarbij we met lokale kennis van ondermeer Jaap van Rumpt, Rob Massuger, Hans van der Heijden en Jan de Jong gezamenlijk kwalitatieve zonnepanelen in te kopen bij lokale partijen. Meer dan 80 huishoudens hebben hier aan meegedaan.

In de jaren 2017-2018 hebben we samen met Enexis een aantal initiatieven gerealiseerd om particulieren bewust(er) te maken van hun energiegebruik. Een erg leerzaam traject. In die tijd hebben we met onze duurzaamheidsdokters tientallen metingen verricht op warmte lekkage van woningen. Dat waren onze eerste energie adviseurs.

In 2018 heeft DEH in samenwerking met Provincie Noord-Brabant en BMW een pilot met elektrische deelauto’s uitgevoerd. Samen met een aantal lokale ondernemers in Helvoirt (Tanklokaal Helvoirt, Autobedrijf van der Heijden, Stichting TinH HelvoirThuis en Kloprogge Beheer) zijn er 5 elektrische BMW’s gedeeld met meer dan 55 deelnemers in het dorp. Een bijzonder deel van deze pilot betrof het vervoer van ouderen door vrijwilligers. Daarmee kregen we landelijke bekendheid. Het project was zo succesvol, dat Marcel Kloprogge het bedrijf OnzeAuto heeft opgericht voor een landelijke invulling van “Het delen van elektrische auto’s in besloten kring”.

Vanaf 2018 kregen we ook regionale bekendheid met ons Festival. In samenwerking met Gemeente Haaren is dit feestelijke festijn al drie jaar in Haaren gehouden. Telkens met een ander duurzaam thema: Voedsel, Gebruikte kleding, Energie. We bereiken hier vooral veel jonge gezinnen en zijn voornemens om dit Festival ook in de toekomst te organiseren.

Vanaf 2019 zijn we druk met het realiseren van een groter postcodeproject: Zonnemaatje. Samen met Waterschap de Dommel en buurcoöperaties VET Vught en ECB in Boxtel realiseren we in 2020 een zonneweide van meer dan 2000 zonnepanelen op het terrein van de waterzuiveringsinstallatie RWZI in Haaren. Samen met lokale inwoners is dit een 100% coöperatief opgezet project. En daar zijn we best trots op.

In het kader van de gemeentelijke herindeling, waarbij onze dorpen naar vier verschillende gemeenten verhuizen zijn we in 2020 meer in overleg en gaan samenwerking met onze buurcoöperaties DEC Oisterwijk, VET Vught, ECB in Boxtel. Ook regionaal zijn we actiever geworden in de ontwikkeling van Regionale Energie Strategieën. We hebben de handschoen opgepakt om dit moment ook te gebruiken om DEH te wijzigen in HOT. Niet alleen in naam, maar ook met een wat andere aanpak. En natuurlijk gericht op lokale impact om onze woningen en omgeving te verduurzamen.